Als er iemand weet hoe je bier perfect op de kaart zet, is het Karel van Broekhoven. Letterlijk, want als Master Trainer OOH bij Royal Swinkels houdt hij zich niet alleen bezig met het trainen van horecapersoneel op het gebied van tappen en bierbehandeling, maar ook met het samenstellen van de ideale bierkaart. We spraken hem over het belang van een goede bierkaart, hoe Menuez helpt bij het opmaken en ontwerpen ervan, en de trends die de bierwereld veranderen.
Karel, je traint horecamedewerkers in alles wat met bier te maken heeft, maar bent ook verantwoordelijk voor de bierkaarten. Hoe is die combinatie ontstaan?
“Bij Swinkels vinden we dat een goede bierkaart net zo belangrijk is als een goed getapt glas bier. Het is de eerste kennismaking van een gast met het assortiment, en die moet gewoon kloppen. Omdat ik dagelijks bezig ben met bierbeleving en presentatie, lag de link met het beheer van de bierkaarten eigenlijk voor de hand. De juiste informatie – zoals afbeeldingen en beschrijvingen – moet op de kaart komen, en die moet aansluiten bij de uitstraling van de zaak. Een bruine kroeg heeft nu eenmaal een andere stijl dan een trendy restaurant. Samen met onze accountmanagers en de Brand Managers zorgen we ervoor dat iedere bierkaart perfect past bij de locatie.”
Bierkaarten maken klinkt makkelijker dan het is. Wat zijn de grootste uitdagingen?
“Dat klopt! Geen horecazaak is hetzelfde, en dus is geen bierkaart hetzelfde. Onze accountmanagers willen hun klanten maatwerk bieden, en daar zit de uitdaging. We moeten een systeem hebben dat flexibel genoeg is om in te spelen op verschillende wensen, maar tegelijk de merkuitstraling bewaakt. Gelukkig hebben we een sterke samenwerking met Menuez, die ons helpt om dat in goede banen te leiden.”
Hoe zorgt Menuez ervoor dat de bierkaarten altijd up-to-date en goed vormgegeven zijn?
“Het mooie is dat we echt samenwerken. We hebben bijvoorbeeld een digitale koppeling tussen onze systemen, waardoor wijzigingen – zoals een nieuw etiket of een bijgewerkte beschrijving – automatisch worden doorgezet. Zo blijft alles actueel zonder dat we daar extra werk aan hebben. Daarnaast hebben we regelmatig overleg, en als we iets nieuws nodig hebben, wordt dat razendsnel opgepakt. Een tijdje geleden vroegen onze accountmanagers om meer variatie in designs, en binnen een paar dagen lagen er vijf nieuwe lay-outs klaar. Dat soort flexibiliteit is goud waard.”
Hoe zit het met duurzaamheid? Speelt dat ook een rol bij het beheer van de bierkaarten?
“Absoluut. Duurzaamheid zit in het DNA van Swinkels. We zijn niet voor niets al twee jaar op rij uitgeroepen tot ‘Sustainable Brewery of the Year’. Menuez snapt dat en denkt met ons mee, bijvoorbeeld in materiaalgebruik en efficiëntere productiemethoden.”
Wat zijn op dit moment de grootste trends in de bierwereld, en hoe vertalen die zich naar de bierkaart?
“De opmars van alcoholvrije en alcoholarme bieren is niet te missen. Waar die vroeger ergens achteraan stonden, zonder afbeelding, krijgen ze nu een prominente plek op de kaart, compleet met beschrijving en visuele aandacht. Mensen maken steeds bewustere keuzes, en dat zien we terug in hoe ze hun bier selecteren.”
Niet in elk land is een bierkaart vanzelfsprekend. Hoe kijken jullie internationaal naar dit fenomeen?
“In Nederland besteden we veel aandacht aan bierkaarten, maar dat is lang niet overal zo. In de UK, Ierland en Duitsland zie je vaak alleen een krijtbord of een boekje met wat tekst. België en Frankrijk zijn wat verder, maar het detailniveau dat wij hier gewend zijn, kom je daar nog niet vaak tegen. In Nederland verwachten gasten echt informatie over hun bier, en dat moet er dan ook aantrekkelijk uitzien. Daarom denken wij goed na over wat op de kaart komt. Bij een sportvereniging zul je bijvoorbeeld geen La Trappe Quadrupel van 10% zien, maar een Bavaria 0.0 past daar perfect.”
Zijn er nog ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?
“Jazeker! Menuez werkt aan een nieuw Editor-programma waarmee onze accountmanagers straks zelf nog meer kunnen aanpassen, zoals kleuren en lettertypes. Zo krijgen we nog meer flexibiliteit en kunnen we bierkaarten nóg persoonlijker maken. We kunnen niet wachten tot het live gaat.”
Tot slot, wat maakt jouw werk bij Swinkels zo leuk?
“Royal Swinkels is een familiebedrijf en handelt er ook zo na. Wat ik hiermee bedoel is onder andere het feit dat er een ongedwongen sfeer hangt en het “samen-gevoel” groot is. Een mooi voorbeeld: elke woensdag- en vrijdagmiddag rond 16:00 is er een mogelijkheid om aan de bar gezamenlijk wat te drinken. Hier komen collega’s vanuit het hele bedrijf samen, van brouwers tot bottelarij en van stagiaires tot de directie om in een ongedwongen sfeer bij te praten.”